Adakah Kita Perlukan Vitamin ? Apa Kata Pakar ?

Ada orang kata mesti ambil makanan tambahan atau vitamin. Ada pulak yang kata cukup sekadar makan sayur dan buah.

Mana satu betul ?Saya suka untuk ambil pendapat daripada mereka yang ahli dalam bidang nutrisi. Bukan dari mereka yang dari bidang berbeza tapi bercakap seperti pakar dalam bidang nutrisi kesihatan.

Beliau ialah Dr Bruce B Miller, seorang pakar dalam bidang nutrisi dan biochemistry.

Berikut ialah 6 sebab kenapa manusia pada zaman sekarang perlukan vitamin:

1) Makanan Dah Tak Sebagus Dulu


Dari penggunaan baja kimia, penghantaran, penyimpanan yang lama dan proses pembuatan, nutrisi dalam makanan semakin hilang.

2) Risiko Bahan Kimia Merbahaya


Ada banyak bahan kimia dari proses baja sampaila siap dibungkus. Kita tak pasti apa kesan jangka masa panjang dari semua bahan kimia ini. Jadi vitamin akan bantu elak kita dari risiko di kemudian hari.

3) Pencemaran


Asap rokok, rawatan air, asap kilang berpotensi mengandungi bahan kimia seperti 'carcinogen' yang menjadi punca kanser dan masalah kronik yang lain.

4) Penyakit Berkaitan Makanan


Sakit jantung, kolesterol, obesiti, masalah buah pinggang, paru- paru bukanah penyakit berjangkit.

Tapi disebabkan makanan dan gaya hidup yang tidak sihat. Teruknya kualiti permakanan kita sampai kita terkena penyakit- penyakit ini.

5) Budaya Permakanan


Budaya makan yang semakin moden seperti burger, sosej, pizza semuanya adalah makanan proses yang tinggi lemak dan ada bahan pengawet. Potensi penyakit menjadi tinggi.

6) Bukti Vitamin Elak Risiko Penyakit


Ada banyak kajian yang menunjukkan vitamin sangat berkesan untuk mengurangkan risiko penyakit. Dan sebahagian vitamin ini tak boleh dihasilkan oleh tubuh.

Jadi lepasni korang boleh suruh orang beli suplimen dengan konfidennya.

Dr Bruce B Miller - Nutrition & Biochemist ]

Health Essential Set

kenapa perlu makan vitamin


Walaupun kita rasa kita sihat, sebenarnya badan kita memerlukan vitamin- vitamin asas untuk kekal sihat dan elak dari risiko penyakit.

  • Vita-Lea: Lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral untuk keperluan sel tubuh.
  • Omega Guard: Mengandungi Omega 3 untuk anti radang yang menjadi punca sakit jantung, prostat, kencing manis, masalah buah pinggang dan masalah kesihatan yang lain.
  • ESP: Memberikan tenaga dan membentuk sel tubuh yang sihat.


Pertanyaan


Sila whatsapp ' VITAMIN ASAS ' ke 0199832339 untuk pertanyaan dan tempahan.carian berkaitan: vitamin asas, perlukah ambik vitamin, kenapa manusia perlu vitamin, kepentingan vitamin, vitamin basic, multivitamin terbaik
TAG