3 Kelebihan Bisnes Guna Blog Berbanding Facebook - 'Rugi' Ramai Peniaga Tak Tahu

Saya boring tahap maut bila setia post iklan di Facebook tapi tak ada pelanggan. Tapi otak saya terbuka lepas baca 3 kelebihan ni.

Lagilah kalau ada stok bertimbun yang nak kena habiskan. Sakit mata, sakit hati.

Dan ramai yang merungut. Mereka kata kat Facebook dah tak boleh nak cari makan. Bukan macamtu, masih boleh tapi persaingannya sangat tinggi.

Jadi sebab itulah saya guna blog sejak 2014. Alhamdulillah bisnes sangat baik.



3 Kelebihan Blog Berbanding Facebook

1. Lubuk Carian

Mengikut kajian, 87% orang mencari sesuatu di Google berbanding media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Contohnya anda baru pindah ke kawasan baru. Anda mesti akan Google untuk dari kedai makan paling sedap di kawasan tersebut. Termasuk mencari butik pakaian, taman permainan anak dan lain- lain keperluan.

2. Pelanggan 'Desperate'

Di blog, majoriti pelanggan adalah serius nak beli produk anda. Bukan macam di Facebook, ramai yang suka survey. 

Penat layan tapi akhirnya cakap nak survey dulu. Itu pengalaman ramai orang.

Mereka dah baca blog anda dan hanya nak kenal dan nak bayar. Mereka sudah faham tentang produk dan tak sabar- sabar nak beli.

Yang best, mereka meamng ada baget. Tunggu bank in saja.


3. Marketing Berterusan

Kalau di Facebook, anda perlu pst setiap hari. Atau anda kena bayar untuk iklan Facebok ads.

Tapi di blog, artikal anda akan terus kekal setiap kali pelanggan mencari di Google. Cuma anda perlu tahu bagaimana teknik penulisan yang menaikkan artikal anda ke page pertama Google.


Kelas 'Blog Untuk Bisnes' - Teori, Praktikal & Ringkas

Saya menyediakan kelas berjadual dan 'Personal Coaching' untuk anda bina blog bisnes anda dengan betul.

Belajar secara praktikal bagaimana untuk setting, menulis dan rancang blog anda supaya mampu dapatkan pelanggan setiap hari.

Pada yang berminat sila hubungi 0199832339 atau klik 019 983 2339 untuk whatsapp.


- Amin Kamarudin -









TAG